čtvrtek 19. března 2020

Home opice

Neznámá ves, neznámá žena (vyučující a výzkumník na jakési regionální univerzitě), neznámé děti, karanténa na nezjištěnou dobu.

Tak ono to vypadalo jako čajíček, že, homeoffice doma s dětmi, v záchvatu optimismu žena objednala troje nový hrábě, vidle, rejče a brambory k sadbě, protože krize na krku a pozemek je velký, cestovat se nesmí, to bude času na zemědělství! Jenže...

Výuka jede online v rozvrhovaných časech. Ovšem normálně po výuce si člověk dá kafe, pobaví se s kolegy a pak jde do menzy. Jenže teď menza nevaří.

Zas tedy odpadla cesta do práce, tak asi nula od nuly pošla.

Bohužel se normálně v práci nevyskytují děti, co chtěji něco zkontrolovat, vysvětlit, poradit, nebo mít zrovna velkou přestávku a o něčem si povídat a nahradit sociální vazbu.

Oukej, dobrý, pak zas telekonference, ale Alza ještě nedodala druhý sluchátka, takže pracovnu obsadí druhý v rodině přítomný pedagog a též nahrává své přednášky a telekonferuje. Home office se tedy přesouvá do nějaké jiné místnosti v domě.

Musí se nahrát a upravit přednášky, odpovídat individuálně studentům - to by se dřív zfouklo za pět minut v kontaktní výuce, teď je to ale tak hodina. Co by dřív znamenalo na chvilku se zastavit je plánovaný hovor a nelze to přepínat s jiným hovorem.

Nepříjemně číhající uzávěrky velkých evropských grantů se neposunuly. K tomu se věci přeplánovávají a mění, spousta toho je potřeba domluvit, výuka na spřátelené univerzitě v Německu pojede taky online; to máme  online elearning a nahrát anglické přednášky... 

Krom toho je potřeba šít roušky a omrknout starší sousedy.

Takže kdybyste někdo chtěli hrábě, budou netknutý někde na zahradě; hned vedle hnijícího pytle se sazbou.

1 komentář:

  1. Děkuji moc za velice přívětivá slova v této hrozné době. Já jsem si přes jeden nejmenovaný pracovní portál sehnala práci na doma také, protože už jsem nevěděla, co mám dělat. No práci na doma mám, ale moc to nestíhám... Asi si budu muset trochu upravit time management :-D (a méně koukat na netflix)

    OdpovědětVymazat